Survivalrun schoenen: De ultieme Salomon Speedcross 3 review

review salomon speedcross 3 survivalrun schoenen

Waarom een review over de oudere Speed Cross 3?

De immens populaire Salomon Speed Cross 3 survivalrun schoenen zijn inmiddels al opgevolgd door de 5e generatie. Waarom dan een review van deze ‘oude’ survivalrun schoen? Omdat een beoordeling naar mijn mening betrouwbaarder wordt na intensiever testen.
De meeste reviews op het internet zijn geschreven op basis van een eerste blik op het product of in het beste geval een enkele wedstrijd. De beste beoordeling – met name op duurzaamheid – is naar mijn mening pas te geven nadat de schoenen minimaal een jaar intensief zijn gebruikt. Het doel van deze review is dan ook je te helpen bij de aanschaf van een Salomon Speed Cross 4. De vierde generatie Speed Cross schoenen heeft namelijk opvallend weinig veranderingen gekregen.
Aangezien ik de Salomon Speed Cross 3 schoenen inmiddels ruim 1,5 jaar in gebruik heb, kan ik je een stuk meer over vertellen over de kwaliteit van de schoen dan kort na de aanschaf. Mijn paar trail running schoenen heeft inmiddels ruim 400 kilometer afgelegd over geasfalteerde en natuurlijke ondergronden, door water, modder en over obstakels tijdens survivalrun, obstacle en hardloopwedstrijden en -trainingen.

Deze review is opgedeeld in plus en minpunten:

Salomon Speedcross 3: Plus en minpunten

+ Comfort: lichte en goed passende schoen

Misschien niet zo licht als de inov8 schoenen, maar toch prettig aan de voeten. De pasvorm is wat aan de smalle kant, maar rekt – net als de meeste schoenen – na verloop van tijd uit in de breedte. Ik heb de schoenen 1/3 maat te klein gekocht, maar hier nooit last van gehad. En dat terwijl ik nog steunzolen gebruik ook.

+ Prestatie: goede grip op modder, sneeuw en in touwen

rennend over modderige en glibberige ondergronden en bij het klimmen in touwen met de schippersslag of door netten heb je een goede grip met deze schoenen. Met name beginnende survival- en obstacle runners raad ik aan oude hardloopschoenen in te ruilen voor een schoen met een grof, rubberen profiel. Je prestaties gaan enorm vooruit.

+ Sterk en duurzaam: weinig storende slijtage na 1,5 jaar

deze schoenen kunnen tegen een stootje en een krasje. Dit is zwak uitgedrukt. Mijn ervaring met deze schoenen is dat ze heel wat touwklimmen en hardlopen kunnen overleven. Ik heb ze ook veelvuldig gebruikt voor het hardlopen over geasfalteerde wegen. In het begin waren de rubberen zolen nogal glad op natte klinkers, maar na verloop van tijd werd dit minder door lichte slijtage.
Het eerste wat is gaan slijten zijn natuurlijk de zolen. Dat mijn voeten een lichte pronatie vertonen kun je nu wel duidelijk zien. Ook de rand van speedcross 3 schoenen bij de hielen gaat na maanden touwklimmen kapot, maar dit is na 1,5 jaar niet echt hinderlijk gebleken.
Verder vind ik de schoenen nog opvallend heel. Over de duurzaamheid ben ik dan ook zeer tevreden!

+ Design: gelikte en kleurrijke looks

Hardloopschoenen koop je natuurlijk niet voor de looks, ze moeten te eerste passen bij de intensiviteit (hardlopen, klimmen, wedstrijden), je voeten (maat, vorm) én je manier van lopen (hak-teen of middenvoet-teen, doorzakken of niet). En wanneer je met je poten in de modder staat zie je weinig van een gelikt design. Toch ben ik stiekem wel gevoelig voor kleurrijke schoenen. De Salomon Speedcross schoenen komen in verschillende lekkere kleurcombinaties waar je graag op gezien wilt worden. En als eigenaar van grote Frodovoeten vind ik het ook wel zo fijn dat de schoenen er niet te lomp uit zien.

– Salomons Quicklaces: snelle veters gaan uit zichzelf losser zitten

De quick laces, oftewel de aantrekveters gaan na een aantal maanden sneller los, zodat je regelmatig de veters opnieuw aan moet trekken om je schoenen niet te verliezen. Dit kan wel eens voor irritatie of vervelende omstandigheden leiden, maar ik ben mijn schoenen nog niet verloren onderweg.
Het synthetische materiaal van de veters is oersterk. Toch had een sportmaat met dezelfde schoenen al vrij snel een geknapte veter tijdens het bedwingen van obstakel. Bij mij zien ze er echter nog steeds ongeschonden uit. Kwestie van geluk?
Los van de duurzaamheid van deze snelle veters vind ik de snelheid waarmee mijn schoenen weer vast zaten ideaal.

– Prijs: Dure schoenen, maar zoek verder

Overweeg je na het lezen van deze review over zijn voorloper de Salomon Speedcross 4 aan te schaffen, dan kan het geen kwaad eens te kijken naar de prijs. Zo biedt Bever de schoenen aan voor €139,95. En dat vind ik een behoorlijk hoog bedrag voor een paar sportschoenen. Decathlon verkoopt de Salomon Speedcross 4 voor €129,95 in dames en heren variant.
Bij de aanschaf van de Speed Cross 3 schoenen heb ik Google Shopping gebruikt en kwam ik uit op een Duitse website, maar de maat bleek te klein en ik moest ze terugsturen. Dit heeft me een week wachten, verzendkosten voor het retourneren en een ritje naar een pickup point gekost. Voor 79,95 + 12 euro verzendkosten heb ik ze tenslotte bij een Spaanse webshop (trekinn) besteld met 1/3 maat groter dan normaal. Na twee weken waren ze binnen. Om een paar tientjes te besparen heb ik dus wel wat moeite moeten doen. En gelukkig heb ik geen gebruik hoeven te maken van extra service…

Conclusie van deze review

Na ruim 1,5 jaar gebruik en ruim 400 km hardlopen en klimmen ben ik als survivalrunner nog zeer tevreden over de Salomon Speed Cross 3 schoenen. Ze scoren wat mij betreft zeer goed op comfort, grip en duurzaamheid. De schoenen zien er hip uit. Het enige nadeel is het lichte loslaten van de quicklaces en slijtage op zolen en bij de hielen. Maar vreemd is dit niet aangezien de intensiviteit van survivalrun als sport. Ook hardlopen op asfalt kan prima met deze schoenen, al zijn ze in het begin wat glad op natte stenen.

Extra Tips bij aanschaf van een goede survivalrun schoen:

  • Koop geen schoenen met Gore-tex (GTX). Deze schoenen zijn waterdicht en dat betekent dat wanneer er water naar binnen loopt via de hielen, dit niet meer naar buiten kan.
  • De Speed cross schoenen zijn gemaakt voor middenvoets landing. Ben je gewend om op je hak te landen tijdens het hardlopen, dan zou ik ten eerste aanraden je loopstijl te veranderen. Wil je dit niet, koop dan schoenen met meer demping. Hiermee voorkom je blessures aan je knieën.
  • Overweeg gaiters aan te schaffen om de binnenkant van je schoenen schoon te houden.
  • Overweeg of je het belangrijker vind dat de schoenen ultralicht en flexibel of sterk en duurzaam zijn. Concurrent Innov8 heeft met de X-Talon een geduchte tegenstander gemaakt die lichter en flexibeler is dan de Speed Cross 3 en 4. De schoenen van Salomon blinken echter uit in duurzaamheid.

Extra update: Salomon Speed Cross 5

Sinds de Speedcross 3 is er niet veel veranderd. Ik heb inmiddels de prima Speedcross 4 versleten en loop nu al een tijdje op de Speedcross 5 van Salomon. De pasvorm is hetzelfde, de looks iets anders, maar toch herkenbaar. Het blijven mooie, stevige schoenen met veel grip. Voor de 4 heb ik nog een uitstapje gedaan naar de net zo populaire Inov-8 X-talon schoenen, maar ik deze bevielen met totaal niet. Ik kreeg last van mijn knieën en voelde continu de grond door de dunne zolen. De Salomon Speedcross serie is wat dat betreft veel beter geschikt voor platvoeten ;). Goed om rekening mee te houden.
 
Salomon Speedcross 4 Survivalrun-schoenen

Salomon Speedcross 4 Survivalrun-schoenen

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING