10 Survivalrun tips voor beginners

survivalrun apenhang

Survivalrun is een van de meeste intensieve sporten van dit moment. De eerste training wist ik niet wat me overkwam. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik in zo’n korte tijd zo kapot was gegaan. Toch was ik direct verkocht. Na zo’n 4,5 jaar trainen met ups en downs heb ik een hoop geleerd en dat wil ik graag met je delen.
Gebruik de volgende survivalrun tips voor beginnende survivalrunners om de eerste maanden door te komen.

#1. Kies je sportmaatjes

Om het vol te houden en je plezier te delen en sneller te groeien raad ik je aan om maatjes van hetzelfde niveau te vinden. Koppel jezelf vanaf de eerste trainingen direct met andere nieuwelingen en ga samen op.
Eerlijk is eerlijk: soms is het even zoeken met wie je matcht en probeer je misschien meerdere maatjes uit. Soms moet je even alleen trainen. Ik zelf heb na twee jaar, met uitzondering van wat wisselende personen nog steeds twee vaste maatjes die ik de eerste maanden heb leren kennen.
Zonder hen was het een stuk moeilijker vol te houden!

#2. Oefen op die techniek

Kijk goed af, doe na, voel wat je nog veel energie kost en verbeter daar je techniek. En ook belangrijk: vraag zo nu en dan eens aan je trainer om mee te kijken en feedback te geven over je klimtechniek. Vooral voor ons mannen is dit niet vanzelfsprekend, maar doen! Zo kreeg ik op eigen verzoek na 1,5 jaar survivalrun trainen nog de tips om minder grote passen te zetten bij het hardlopen en bij het klimmen in een touw dichter bij het touw te blijven, voor meer krachtbesparing. Dit zijn van die verbeterpunten die je soms zelf ook niet meer ziet.
Meer weten over de basistechnieken van survivalrun, lees dan dit artikel.

#3. Kies goede kleding

Sterk en soepel polyester shirt met fijne structuur en weinig naden, zodat je geen onnodige schuurplekken of striemen op je lichaam krijgt.
Een sterke tight, zonder harde elementen als een rits, van sneldrogend polyester en met een middelband die verstelbaar is. Dit laatste voorkomt dat je tight afzakt als je bijvoorbeeld in het water belandt.
Goede trail running schoenen (salomon speedcross). Je begint vaak met gewone hardloopschoenen, maar trail schoenen hebben een aantal voordelen. Zo is de structuur en het materiaal van de zool vaak grover en stroever. Dit is zowel handig bij het klimmen als bij het grip houden op ongelijk en drassig terrein. Gebruik absoluut geen Gore-tex schoenen, want deze houden vocht vast. Dat is meer iets voor wandelaars…

Goede kleding hoeft overigens niet per se duur te zijn. Lees dit artikel voor meer tips over kleding en welke kleding ik met plezier gebruik.

#4. Ga niet té hard

Vooral voor overstappende hardlopers: zorg voor een rustiger hersteltempo tussen de hindernissen door dan je gewent bent. Probeer meestal op zo’n 80% van je kunnen zit, maar ga er eens per week ook even lekker erover heen (niet dat je kotsend naar huis gedragen hoeft te worden).
Bedenk ook dat je lichamelijke en mentale gesteldheid de ene dag anders zijn dan de andere. Houd ook rekening met genoeg rusttijd (vuistregel: 72 uur tussen de trainingen).
Let tenslotte op je ademhaling. Kun je geen verstaanbaar woord meer uitkramen tijdens de run of training? Ga dan wat langzamer lopen.

#5. Veiligheid voorop

Ga uitdagingen niet uit de weg, maar voel wel goed aan of je aan een nieuwe uitdaging toe bent.
Dat kan zijn, een grote hoogte beklimmen met de schippersslag, voorover hangen en naar beneden glijden, met de apenhang over het water klimmen, lange combinatiehindernissen doen of andere uitdagingen.
Voel je geen kracht meer in je lijf en weet je niet zeker of je niet keihard naar beneden dondert bij het klimmen? Doe het dan niet. Falen is niet erg. Je nek breken wel. Per se een hindernis willen halen bewijst dat je over een bewonderingswaardige wilskracht beschikt, maar overdrijf niet. Veiligheid eerst.

#6. Eet goed en slaap goed

Voordat je traint zorg je voor genoeg koolhydraten en suikers voor voldoende brandstof. Tijdens de training drink ik meestal ruim een halve liter water. Sommigen nemen ook wel eens gels of een mueslireep mee. Na de training eet ik binnen een uur een bakje Griekse Yoghurt met fruit erin voor sneller herstel.
En minstens zo belangrijk als goede (sport)voeding: rust. In dit artikel lees je mijn ervaring met enkele slaaptips na een survivalrun training. Elke kilometer hardlopen = 2 minuten langer slaap per nacht.

#7. Houd consequent vol

Geloof erin dat je minder spierpijn gaat krijgen, dat je conditie echt wel gaat groeien en dat je die technieken onder de knie zult krijgen! Zorg voor discipline. Spreek met jezelf af hoe vaak je in de week wilt trainen én wanneer je bewust rust neemt.
En overtuig jezelf dat de schrammen en blauwe plekken een trofee zijn van je overwinningen. Want geloof me, dat zal niet minder worden.

#8. Houd je prestaties bij

Voor de liefhebbers: houd je sportprestaties bij met een gps horloge, zodat je je proces in de gaten kunt houden.
Bij survivalrun gaat het in de eerste fase minder om snelheid en tijd dan bij gewoon hardlopen. De eerste jaren heb je vooral de focus op het vergroten van je techniek, uithoudingsvermogen en kracht.
Toch kan het geen kwaad de kilometers en duur van je sportprestaties bij te houden. Hiermee zie je na verloop van tijd ook groei en dat geeft mij persoonlijk extra voldoening en focus.

#9. Geef je eens op voor een survivalrun wedstrijd

Geef je na enkele maanden eens op voor een wedstrijd.
Naast de officiële survivalcircuits en Nederlands kampioenschappen zijn er ook genoeg recreatieve wedstrijden te spelen. Deze zijn meestal minder zwaar en lang en meestal zijn er ook mogelijkheden om als koppel of team te lopen. Een echte aanrader!

#10. Vooral: geniet van je sport

De grootste tip is tegelijk de meest voor de hand liggende. Geniet. Continu jezelf, de obstakels en de natuurelementen overwinnen is een beloning op zich bij survivalrun. Samen grenzen verleggen geeft iedere keer weer onwijs veel voldoening. Tegelijk voel je dat je lichaam in korte tijd sterker en sneller wordt en uitdagingen veel langer vol kunt houden.

 

Heb je opmerkingen of wil je meer weten over bovenstaande tips? Laat een reactie achter.

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING