Wat is survivalrun?

Survivalrun is een combinatie van hardlopen, klimmen in touwen, boomstammen en andere natuurlijke obstakels, waarbij getrainde techniek, kracht en uithoudingsvermogen nodig zijn. Survivalrun is een van de snelst groeiende sporten van Nederland op dit moment en ontstaan in de Achterhoek in de jaren ’80.

Waarom survivalrun?

Wat survivalrun zo uitdagend maakt is de combinatie in techniek, behendigheid, het trainen van je kracht en de test van je uithoudingsvermogen. En koppel dat aan doorzetten in weer en wind, ploeterend door bossen, weilanden en stinkende sloten. En je hebt een sport die in veelzijdigheid en intensiteit bijna niet te evenaren is.

Survivalrun is een strijd tegen de obstakels, de elementen, andere deelnemers, maar vooral tegen jezelf.

Hoe train je voor een survivalrun?

Op verschillende plekken in met name Noord-Oost Nederland zijn survivalrun verenigingen met trainingslocaties. Hier kun je prima werken aan je basistechnieken. Sommige dorpelingen bouwen zelfs hun eigen obstakels in de achtertuin. In de wandelgangen wordt ook wel eens gesproken over speeltuintjes. Voor je kracht zijn er legio kettlebell trainingen of krachtoefeningen zonder gewichten die je kunt gebruiken om je lichaam te versterken. Je uithoudingsvermogen train je bij voorkeur door de krachttraining af te wisselen met intervallopen.

Welke kleding heb je nodig voor een survivalrun training of wedstrijd?

Als beginnende survivalrunner hoef je niet veel te investeren in je kleding. Je draagt – naast je ondergoed – in principe niks meer dan een polyester shirt, een sportlegging (tight), lange sportsokken en goede trailrunning schoenen. Tijdens koude dagen kun je lange mouwen, een extra thermoshirt en eventueel een dikkere winterlegging dragen.

Wat is het verschil tussen een survivalrun, obstacle run en mudrun?

Obstaclerun en mudrun in 15 seconden

Obstacle en mudruns zijn kort te omschrijven als hardloop evenementen met obstakels en modder. Over schansen, autobanden, hooibalen, omgevallen boomstammen klimmen of springen, onder netten doorkruipen, aan ladders zwaaien (monkeybars) klimmuur achtige obstakels.

Obstacle running is bedacht in Engeland, door de Brit Billy Wilson, ex-militair. De eerst run was in de jaren 70: Tough Guy. Uiteindelijk heeft een Harvard student Dean Wilson het idee overgenomen en internationaal groot gemaakt met Tough Mudder. Sindsdien zijn er vele varianten ontstaan van obstacle course racing en is er zelfs een Wereldkampioenschap OCR opgetuigd.

Survivalrun in 15 seconden

Survivalrun heeft hindernissen die voor 90% bestaan uit touwen, netten, latten, balken en boomstammen. Deze touwen zijn horizontaal, verticaal en diagonaal bevestigd. De belangrijkst basistechnieken zijn de voetklem (schippersslag), de swingover, de apenhang (monkey rope), de catcrawl en de korte touwtjes. Survivalrun heeft – in tegenstelling tot obstacle running – een officiële survivalbond die toezicht houdt op wedstrijdregels en veiligheid van obstakels. Als survivalrunner ben je verplicht lid van deze bond en speciaal verzekerd op de trainingslocaties.
Daarnaast is er een landelijke competitie in verschillende afstanden (jeugd, kort, midden en lang), sexe- en leeftijdscategorieën waarbij het behalen van alle obstakels en je finishtijd bepaalt hoeveel punten je krijgt. Voor de wedstrijden heb je een licentie nodig die je tegenwoordig moet verdienen via het behalen van een aantal recreatieve runs in een seizoen.
Sinds 2016 is de survivalrunbond aspirantlid van NOC/NSF .

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING