Survivalrun of obstakelrun. Wat is het verschil nou eigenlijk?

obstakelrun obstaclerun mudrun survivalrun ocr

De grote vraag die bij veel mensen speelt is: wat is het verschil tussen survivalrun en obstacle run? Survivalrunners die op feestjes vertellen welke sport ze beoefenen krijgen vaak de opmerkingen: “Dat is toch dat Mud masters?” of, “is dat hetzelfde als zo’n mudrun?” Het blijkt moeilijk om uit te leggen wat de verschillen zijn. Anderzijds wordt vaak wordt door survivalrunners gezegd dat survivalrun zwaarder en technischer is dan een obstacle run. Maar is dat wel zo?

In dit artikel probeer ik een beetje helderheid te geven over de verschillen én overeenkomsten tussen de sporten survivalrun en obstakelrun.

 

De beste vergelijking: de officiële wedstrijddisciplines

Er zijn verschillende obstacle run wedstrijden en die kunnen enorm variëren in zwaarte en niveau.

Je hebt de grote commerciële en internationale namen als Mudrunners, Tough mudder, Strong viking en Mudmasters. En je hebt ontzettend veel lokaal georganiseerde obstakelruns, waarbij zowel de hindernissen als de lengte, zwaarte en spelregels variëren. Maar er is bij obstakelrun ook een wedstrijd discipline, het OCR, of Obstacle Course Racing.

Om een echt goede vergelijking te trekken neem ik een gemiddelde officiële OCR, Obstacle Course Racing wedstrijd, als vergelijking met een gemiddelde KSR/MSR, een Korte (5-9 kilometer) of Middenlange (10-15 kilometer) Survivalrun wedstrijd. Zowel de OCR (obstacle run) als de KSR/MSR (survivalrun) zijn officiële wedstrijd disciplines met vaste regels en bepaalde regelmaat in vaste hindernissen.

 

De overeenkomsten tussen survivalrun en obstacle course racing

Wat opvalt is een grote overlap. Het gaat bij beide disciplines om een hardloopparcours met veel verschillende obstakels, waarbij spieren in je gehele lichaam worden aangesproken. Het gaat om variaties in hoogte, onderdelen waarbij je lasten moet dragen en er wordt techniek gecombineerd met behendigheid, kracht en een flink uithoudingsvermogen.

Bij zowel survivalrun als OCR zijn variaties in horizontale en verticale touwen te vinden, korte touwtjes (of spijkerbroekspijpen). Er wordt geklommen, getijgerd, gezwaaid en gesprongen. En je doorstaat water, zand, modder.

Bij beide disciplines train je effectief wanneer je afwisselt tussen uithoudingsvermogen, looptechniek, kracht en core trainen. Over het algemeen kun je bij iedere survivalbaan prima trainen voor een obstacle run of OCR.

 

De verschillen tussen survivalrun en ocr

Klimtechniek en wedstrijdregels

Er zijn ook duidelijk verschillen. Survivalrun heeft een aantal vaste basiselementen die meestal gemaakt zijn van hout, touw en autobanden. Er wordt veel gevraagd van klimtechniek, als apenhang, catcrawl en vooral schippersslag met swingovers. Tussendoor wordt je uitgedaagd met boogschieten en houthakken. Er komen muren en wanden voor, tijgermomenten en modder (door akkers, bossen en sloten), maar dit is niet het belangrijkste.

De regels zijn onverbiddelijk: je draagt een bandje en je moet iedere hindernis technisch overwinnen. Raak je tussentijds de grond, dan kun je overnieuw beginnen óf je levert je bandje in. En dat betekent een flink verlies van punten.

Bij OCR gaat het anders. Is je techniek bij het touwklimmen of nauwkeurigheid bij het hamergooien niet goed? Dan krijg je direct een penalty; je moet een aantal pushups, lunges, burpees of andere bootcamp reps doen. Daarna mag je door. Je verliest hierdoor tijd. Er is dus geen kans om de hindernis over te doen en wel te halen. Voordeel is dat je een tekort aan techniek kunt compenseren met uithoudingsvermogen en snelheid.
Er komen touwen en netten voor bij OCR, maar het is geen belangrijk onderdeel. Techniek is dus net iets minder belangrijk. Maar vergis je niet, je uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid worden zeker wel op de proef gesteld!

Karakter

Survivalrun heeft meer een basic outdoor karakter (touw, hout, zandzakken en oude autobanden), terwijl bij obstacle course racing meer gefabriceerde hindernissen worden ingezet, zoals steigers (muren), metalen objecten, glijbanen. Dit kan ook een kwestie zijn van geld. Survivalrun wedstrijden zijn op dit moment nog vaak lokale wedstrijden die worden georganiseerd vanuit survivalrun verenigingen, waar de OCR’s overwegend een veel commerciëler karakter hebben.

 

Wedstrijden: zijn survivalrun wedstrijden echt zwaarder?

Het is moeilijk te zeggen dat survivalrun wedstrijden altijd zwaarder zijn dan OCR. Survivalrun is wel degelijk technischer. Heb je de basis touwklim technieken niet onder de knie, dan zul je als Obstacle Course Racer een zware dobber hebben aan een survivalrun. Andersom zal een survivalrunner misschien technisch wat minder moeite hebben met een obstacle run parcours.

Uiteindelijk komt het neer op jouw conditie. Want vaststaat is dat je voor beide disciplines – survivalrun of obstacle run – naast je technische vaardigheden – een ijzersterk uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid nodig hebt.

 

Oké, dus wat is heftiger, survivalrun of obstacle run?

Dat mag je helemaal zelf bepalen :D. Puristen onder survivalrunners houden zich bij survivalrun wedstrijden, vaak om zich te focussen op hun overall score in de competitie. Dat is begrijpelijk. Maar ga je ook voor fun en heb je genoeg tijd en energie over in je weekenden, dan zijn er ook veel obstakelruns die erg leuk én uitdagend zijn om te doen. En vaak ook prima uit te lopen voor beginners, simpelweg omdat er minder techniek gevraagd wordt en de obstakels daardoor minder zwaar zijn. Zodra een survivalrunner begint over de superioriteit van survivalrun, denk ik regelmatig: ‘Oké, laat maar eens zien dan dat je een obstakelrun kunt winnen!’.

Ja, obstakelruns zijn doorgaans duurder dan survivalruns, maar je hoeft lang niet altijd grof geld neer te tellen, Zoek in de buurt een aantal leuke wedstrijden op voor een deelnametarief van rond de 20 euro. Kijk maar eens op de obstakelrun kalender van obstakels.com bij jou in de buurt.

 

Have fun!

 

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING