How to: Survivalrun swingover

survivalrun hindernissen swingover

De swingover is een survivalrun techniek waarmee je een horizontale hindernis (balk, touw, net, rij banden) snel en effectief kunt overwinnen. In dit artikel lees je hoe.

 

Wat is een swingover

De swingover is een survivalrun techniek die meestal voorafgaat met een verticaal touw, waarbij je met de voetklem omhoog klimt en vervolgens met een koprol over de horizontale hindernis beweegt.

Naast de schippersslag en de apenhang kun je zeggen dat deze techniek tot de belangrijkste basistechniek van survivalrun behoort.

 

swingover survivalrun techniek dikke balk

Pittige swingover over een dikke boomstam

Survivalrun swingover in stappen

Wil je weten hoe je een survivalrun swingover daadwerkelijk uitvoert? Zo doe je een swingover bij een verticaal touw aan een horizontale hindernis:

  • Klim met de schippersslag omhoog in het touw.
  • Vouw je knieën naar buiten en doe een zo hoog mogelijke voetklem.
  • Grijp de bovenliggende hindernis vast waar je overheen wilt gaan. Dit kun je doen door je oksels erop te leggen óf door deze met beide handen te pakken.
    (met twee handen aan één zijde of aan beide zijden van de balk een hand, afhankelijk van de grip die je hebt op de balk. Bij dikke balken raden we je de laatste greep aan).
  • Zet je af op de laatste voetklem, zodat je met je borst / buik op de hindernis terecht komt.
  • Pak meteen weer het touw met je voorkeurshand met de duim omhoog (alsof je een biertje vasthoudt). Leg je andere hand om de hindernis (of pak het verticale touw met twee handen – duimen omhoog! – boven elkaar vast)
  • Maak een koprol naar voren en blijf aan het touw hangen
  • Laat je vallen als de hoogte dat toelaat. Bij een te hoge hindernis doe je opnieuw een voetklem en ga terug naar hurkpositie (omgekeerde klimbeweging).

 

Swingover bij een net

Eigenlijk is een swingover bij een een net vergelijkbaar als bij een touw. Het verschil zit natuurlijk in het ontbreken van de voetklem (je klimt anders in een net) en bij het vastpakken van het net voor de koprol. Zodra je met je borst op de hindernisbalk ligt en je klaar bent voor de swingover, pak je het net zo hoog mogelijk vast. Let erop dat je vingers genoeg ruimte hebben om te draaien en los te komen als je eenmaal hangt!

 

Swingover of afvlakken?

Soms kom je hindernissen tegen waarbij een koprol niet mogelijk is, zoals bij muren. In zo’n geval is het handig dat je weet hoe je snel en effectief kunt afvlakken. Lees meer in dit artikel.

 

Hier een video van Surivivalruncoaches met een vierstappenplan voor een goede swingover:

 

Meer survivalrun techniek leren

Andere survivalrun technieken leren? Neem een kijkje bij survivalrun hindernissen en technieken.

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING