How to: Touwklimmen met de Catcrawl

catcrawl survivalrun techniek horizontaal touwklimmen
catcrawl survivalrun techniek horizontaal touwklimmen

De catcrawl is een snelle manier om horizontaal over een touw of balk te bewegen. De catcrawl behoort tot één van de basistechnieken van survivalrun en is bij steeds meer obstakelruns een handige toepassing. In dit artikel lees je hoe en wanneer je de survivalrun techniek het beste toepast.

 

Wat is de catcrawl

Catcrawl is een belangrijke basistechniek van de buitensport survivalrun. De oorsprong van de catcrawl vind je in het leger. Deze techniek wordt veel gebruikt bij het horizontaal klimmen boven op een touw, in tegenstelling tot de apenhang of monkey climb, waarbij je horizontaal onder aan een touw klimt. Je ligt met je buik op het touw en gebruikt armen en benen om je vooruit te bewegen.

Deze survivaltechniek is het meest effectief wanneer je de zwaartekracht mee hebt, zodat je snel en met weinig krachtinspanning een flink stuk touw kunt nemen voordat je over gaat op de apenhang techniek.

 

Catcrawl techniek: zo doe je het

Meestal klim je via een verticaal touw omhoog om van dat obstakel via een horizontaal touw naar het volgende obstakel te klimmen. Zodra je bovenop het eerste obstakel bent belandt maak je je klaar om voorover de catcrawl te nemen op het touw dat slap horizontaal voor je hangt. Dit doe je zo:

  1. Ga op je buik liggen en pak het touw vast
  2. Spreid je benen in een v-vorm
  3. Glijd op je buik het touw op tot dat je tenen achter het obstakel blijven haken.
  4. Plaats één voet op het touw. Dit is de voet waarmee je stuurt en afzet
  5. Laat je andere been slap langs het touw vallen. Dit houdt je lichaam in evenwicht
  6. Trek het touw naar je toe en zet tegelijk af met je ‘aangehaakte’ voet
  7. Je glijdt nu vooruit en beoefent succesvol de catcrawl!

 

Catcrawl versus swingover

Wanneer kies je voor catcrawl en wanneer de apenhang? Zoals ik eerder al aangaf, is de catcrawl het meest effectief wanneer je de zwaartekracht mee hebt. Hoe schuiner het touw naar beneden hangt, hoe makkelijker het is om naar beneden te glijden. Keerzijde van de medaille is dat bij touwen die zo steil hangen dat ze verticaal of bijna horizontaal hangen de catcrawl best tricky kan worden. Je moet namelijk genoeg kracht hebben om jezelf af te remmen of niet voorover te duikelen. Probeer dus goed in te schatten of je de kracht nog hebt voor de steilheid van het touw. Ga in ieder geval niet te snel van start als je niet helemaal zeker bent.

Durf je het niet aan? Doe dan de apenhang achterstevoren. Het is makkelijker om aan je eigen gewicht te hangen aan het touw dan om je gewicht tegen te houden met duwkracht.

Dit betekent dat je met een been over het touw haakt en aan het touw gaat hangen. Zo laat je je naar beneden glijden totdat je bij het onderste deel van het touw bent aangekomen.

Alternatief voor gevorderden is een swingover op het touw. Je glijdt dan met een omgekeerde apenhang onder het touw door, zodat je ook hier hangt aan het touw en niet afremt door te duwen. Voordeel is dat je onder aan gekomen makkelijker kunt keren en in de apenhang positie terechtkomt.

 

Overgang van catcrawl naar apenhang

Lukt de catcrawl en de apenhang al, dan wil je dit zo soepel mogelijk in elkaar over laten gaan. Ga je met de catcrawl naar beneden, dan wil je bij het laagste punt (midden) van het touw overgaan in de apenhang. Dit is vrij simpel. Je rolt zijwaarts van het touw en terwijl je dit doet zorg je er voor dat je aan het been blijft hangen dat bij de catcrawl naar beneden bungelde. Dit betekent dat je het been dat achter het touw haakte van het touw laat glijden. Dus had je je rechterbeen op het touw liggen, dan laat je je naar rechts vallen en haak je met je linkerhak op het touw. Gebruikte je je linkerbeen als haak, dan rol je naar links.

 

Overgang van apenhang naar catcrawl

De overgang van apenhang naar catcrawl is ook belangrijk te kunnen. Want wil je bij slappe horizontale touwen aan het einde weer omhoog klimmen, dan moet je weer op je buik terecht komen om de volgende swingover te kunnen doen.

De overgang doe je in één snelle beweging door om te rollen. Dit rollen doe je door je favoriete been en je elleboog aan een kant een zwaai te geven over het touw. Houd hierbij je hele romp zo dicht mogelijk bij het touw, dit scheelt veel kracht. Wat ook kracht scheelt is door gebruik te maken van de zwaartekracht. Wat je normaal bij een apenhang liever niet hebt, dat je van links naar rechts zwaait, is nu juist handig om een extra zetje te krijgen.

Wat deze overgang van apenhang naar catcrawl natuurlijk ook een stuk makkelijker maakt is wanneer je goed getrainde core spieren hebt.

 

Spieren die je bij de catcrawl gebruikt extra trainen

Om zowel de catcrawl als de apenhang en eigenlijk alle survivalrun technieken goed te kunnen doen, zijn sterke armspieren, buikspieren en rugspieren essentieel. Dit train je natuurlijk door regelmatig een parcours te beklimmen. Maar wil je een stapje verder, dan kun je je core spieren ook wat extra aandacht geven in de week. Dit kan thuis met basis core oefeningen of buiten met alternatieve core train methodes.

 

Doe de catcrawl!

De catcrawl is een belangrijke basistechniek in survivalrun en belangrijk om goed onder de knie te krijgen. De overgang van deze techniek naar de apenhang komt veel voor en is ook een must om te leren. Volg bovenstaande aanwijzingen en kijken veel af van anderen, dan klim jij binnenkort als een soepele slang door iedere hindernis.

 

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Picture of Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

Sneller herstellen?