Warm weer? 9 Signalen van uitdroging

sport voeding survivalrun

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Meer dan 50% van ons lichaam bestaat uit water. Drink jij genoeg water? Gemiddeld moet je 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Volgens kenners kun je dit het beste verspreid nuttigen, zodat je een dorstgevoel voorkomt. Want dorst betekent dat je lichaam al een beetje aan het uitdrogen is.
Komen de volgende kenmerken van uitdroging je bekend voor?

1. Dorst – de klassieker

Het meest voor de hand liggende signaal is dorst. Blijkbaar is je lichaam al een tijd niet voorzien van water en heeft het weer een refill nodig.

2. Hoofdpijn

Wanneer we hoofdpijn krijgen neem je misschien makkelijk een pijnstiller. Of negeer je het in de hoop dat het vanzelf verdwijnt. Vaak is het een simpel signaal van uitdroging, omdat het bloed niet genoeg verdunt wordt en dus minder zuurstof naar je hersenen kan vervoeren.
Een groot glas water of kruidenthee doet vaak wonderen en werkt beter dan pijnstillers.

3. Minder concentratie

Driekwart van ons brein bestaat uit water. Zonder de nodige vloeistoffen krijgen we moeite met concentreren.

4. Donkere urine

Uitdroging is ook te merken aan je urine. Wanneer je te weinig drinkt, zal je urine donkerder van kleur worden. Je urine is dan niet vervuild, maar eerder sterk geconcentreerd. Daardoor kleurt het van geel naar amberkleurig (bruin-oranjeachtig).

5. Droge huid

Wanneer je lichaam te weinig water binnen krijgt, kun je dat vaak ook merken aan je huid. Je lichaam zorgt tijdens uitdroging dat het aanwezige vocht eerst naar je vitale organen gaat. Je huid moet bij uitdroging dus op zijn beurt wachten en kan daardoor droog en schilferig worden.

6. Obstipatie (verstopping)

Kun je niet van je ontlasting af komen? Obstipatie – of verstopping – kan ook een teken zijn dat je meer water nodig hebt. Vooral wanneer je veel vezels uit (heel goed!) is water hard nodig. De vezels absorberen de vloeistoffen en dat maakt je keutel zachter. Daarnaast verbeterd het ook de werking van je darmen.

7. Duizeligheid

De grootste oorzaak van duizeligheid is een lage bloeddruk. Een van de vele redenen kan zijn dat je te weinig water hebt gedronken. Je bloed is namelijk niet dun genoeg en wordt daardoor te langzaam door je lichaam gepompt.

8. Slaperigheid

Bij uitdroging stopt je lichaam de stofwisseling waardoor je slaperig wordt.

9. Spierkramp

Spierkramp wordt meestal veroorzaakt door een disbalans van elektrolyten, een groep mineralen. Dit zijn stoffen zoals magnesium en natriumchloride (keukenzout). Elektrolyten helpen het lichaam bij het regelen van de zenuw- en spierfunctie en het zuur-basenevenwicht.
Wanneer je meer zweet dan drinkt, krijg je sneller spierkrampen.

Extra: feiten over water en je lichaam

Water is nodig voor allerlei lichaamsprocessen zoals ademhaling, transpiratie, stoelgang, bloeddruk en afvoeren van afvalstoffen. Door water te drinken en later uit te plassen, ontdoen we ons van afvalstoffen.

Hoeveel water heb ik nodig?

Je hebt elke dag ca 2,8 liter vocht per dag nodig. Ongeveer 300 ml daarvan is afkomstig van je lichaam zelf en komt vrij bij allerlei lichaamsprocessen. En je haalt ca 1 liter vocht uit je voeding. Daarnaast is het verstandig dat je 1,5 tot 2 liter vocht drinkt bijvoorkeur water. De meeste mensen drinken 600 ml water zo uit de kraan en ca 1,2 liter in de vorm van koffie of thee.

Hoe komt het dat ik niet lijk te zweten bij warm weer?

Bij het sporten gaat je watervoorraad hard achteruit. Vooral tijdens droog en warm weer zweet je veel, maar voel je dat niet altijd. De zon zorgt ervoor dat je zweet direct verdampt en dat is verraderlijk.

Hoeveel water moet ik drinken na het sporten?

Na het sporten heeft je lichaam dus meer behoefte aan water. De regel hiervoor is dat je ongeveer 1,5 keer zoveel water moet nuttigen als je verbruikt hebt.

Teveel water drinken, kan dat ook?

Je hebt elke dag ca 2,8 liter vocht per dag nodig. Ongeveer 300 ml daarvan is afkomstig van je lichaam zelf en komt vrij bij allerlei lichaamsprocessen. En je haalt ca 1 liter vocht uit je voeding. Daarnaast is het verstandig dat je 1,5 tot 2 liter vocht drinkt bij voorkeur water. De meeste mensen drinken 600 ml water zo uit de kraan en ca 1,2 liter in de vorm van koffie of thee.

[/spb_text_block]

Interessant? Deel 'em!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING