Beter slapen na het sporten: 6 verbeteringen

lekker slapen na een survivalrun training

Je kent het gezegde wel: je rust pakken is minstens zo belangrijk als trainen. Rust is herstel. Tijdens het trainen komen er scheurtjes in je spierweefsel. Na je training komt je lichaam in de supercompensatie stand. Dit betekent dat je spieren niet alleen helen, maar ook sterker worden.

Je herstelvermogen is verschillend van anderen, maar de meeste lichamen hebben tussen de 48 en 72 uur hersteltijd nodig. Dit herken je vast bij zoeken naar balans in al je wekelijkse activiteiten. 2 dagen achter elkaar zwaar trainen voelt niet heel effectief. En dat is het ook niet.

Bij rust is goed slapen een voor de hand liggend onderdeel

Toch merk ik zelf dat het hier wel eens mis gaat. Los van de keren dat ik te laat naar bed ga reageert mijn lichaam soms behoorlijk heftig op een survivalrun training.
De adrenaline giert nog door mijn lijf en mijn kop begint enorm te malen. Ik val pas laat in slaap of ik wordt ’s nachts wakker met gespannen spieren en onrustige dromen. Laat staan de keren dat ik de inhoud van mijn bidon op m’n blaas voel drukken.

6 persoonlijke tips om beter te slapen

Toch is het mij de laatste tijd gelukt om hier minder last van te krijgen en beter te slapen. En het werkt aanzienlijk. Hier komen de beloofde tips.

  1. Ik loop beter uit. Na de survivalrun training stopte ik meestal abrupt en fietste ik regelrecht naar huis, 5 minuten verderop. Tegenwoordig loop ik 10 minuten langer uit, op rustig en geleidelijk tempo. Wanneer ik op de fiets stap fiets ik heel rustig een blokje om.
  2. Thuisgekomen neem ik een rustig momentje voor mezelf. Ik eet wat, lees wat, luister wat akoestische muziek en zit een tijdje op de bank, totdat ik de moeheid voel opkomen. Ook al is het een uurtje later dan ik meestal naar bed ga, het zorgt voor een aaneengesloten nachtrust.
  3. Ik eet voldoende na de training. Ik wil voorkomen dat ik trek krijg en daarvan wakker wordt. Na het sporten eet ik meestal een flinke bak kwark met muesli en banaan of sinaasappel. Goed voor herstel, goed tegen slaap verstorend geknor in je maag.
  4. Geen blauwe schermen vanaf een uur voordat ik ga slapen. Mobiel, laptop, tablet of tv aan de kant. Boek of tijdschrift lezen is beter. Blauwe schermen remmen je melatonineproductie, het natuurlijk inslaapmiddel van je lichaam.
  5. Melatonine is overigens ook in tabletvorm beschikbaar. Mocht je toch moeite houden met inslapen. Zoals gezegd een lichaamseigen stof, dus geen angst voor chemische rommel.
  6. Ook je geest heeft rust nodig. Stop je gedachten door voor het slapen van je af te praten. Het kan iets zijn wat iemand gezegd heeft, iets wat je ervaren hebt of indruk heeft gemaakt. Hoe lullig ook, soms blijven deze dingen door je hoofd malen. Ik heb dat regelmatig na een training tussen de mensen. Ik zie veel en ben gevoelig voor prikkels. Goed om van jezelf te weten. Én iets mee te doen.

Wat zijn jouw tips?

Goed slapen is essentieel voor je herstel. Houd daarom rekening met bovenstaande factoren die van invloed zijn. Luister goed naar je lichaam en ga er respectvol mee om. I rest my case.
Misschien zijn dat voor jou andere dan hierboven beschreven. Laat even weten wat jouw ervaring is met slaap en hoe je de kwaliteit van je nachtrust hebt verbeterd. Ik zal je naam eervol vermelden als ik dit artikel met jouw tip aanvul!

Interessant? Deel 'em!

Comments (2)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Auteur: David

Auteur: David

Survivalrun heeft sinds december 2014 veel betekent voor mij als sporter en persoon. Naast een goede conditie, kracht en zelfvertrouwen is het iedere week een enorme uitlaatklep. Op survivalrunners.nl deel ik mijn passie en ervaring graag met anderen

GezondheidGezondheid

CONDITIE OPBOUWEN STARTER KIT TOT 60% KORTING