Voor veel survivalrunners gaan de trainingen en wedstrijden in de winter meestal wel door. Ook reguliere hardlopers zijn niet vies van een rondje door de kou en duisternis.
Wie zich hierin herkent heeft waarschijnlijk wel eens te maken gehad met het volgende verschijnsel. Een smaak van bloed in de mond, zere longen en soms ook wat meer moeite met ademhalen.
Vraag je je af wat dit is en wat je daar aan kunt doen? Lees dan verder.
De boosdoener: droge lucht
De oorzaak is een lagere luchtvochtigheid. Doordat koude lucht minder vocht vasthoudt is deze lucht een stuk droger. Droge lucht wordt bij normale inspanning via de neus ingeademd en opgewarmd en bevochtigd in je neusholte.
Zere longen
Bij zwaardere inspanning wordt de lucht door je mond ingeademd en laat daar nou net geen warmte en vochtregelaar zitten. Het gevolg: je longen, mond en luchtpijp drogen uit. Vandaar de pijn.
Bloedsmaak
Waar de bloedsmaak precies vandaan komt is nog niet onderzocht, al kun je er vanuit gaan dat je geen bloed in je mond zult vinden.
Inspanningsastma
Tot slot ga je moeilijker ademhalen, omdat de spieren rondom je luchtpijp aanspannen en ruimte wegnemen. Dit noemt men een gevalletje inspanningsastma.
Hoe voorkom je zere longen tijdens het hardlopen?
Maar hoe voorkom je deze pijnlijke luchtwegen en het astmatische gevoel tijdens het sporten in de kou?
- Probeer eens een dunne, luchtdoorlatende sjaal (Decathlon) voor je mond te houden terwijl je ademt. Deze functioneert als een kunstmatige warmte- en vochtregelaar zoals in je neusholte.
- Een tweede optie is een langere warming-up, zodat je lichaam minder last heeft van de kou.
- De derde optie is door rustiger te lopen, zodat je nog door je neus kunt ademhalen.
Werkt dat allemaal niet, wees dan gerust. Longschade zul je er niet door oplopen. Even doorbijten of dus.
Comments (0)